Jerebu Menyerang tanda KekuasaanNya

Assalamualaikum ya akhi ya ukhti ^.^

Pertama sekali saya ingin ingatkan, JANGAN MERUNGUT atas apa yg terjadi sekarang JANGAN SALAHKAN SESIAPA atas apa yg terjadi sekarang.

Semua ini menunjukkan KUASA ALLAH SWT dan DUGAAN DRP-NYA.

Always say ALHAMDULILLAH and MASYAALLAH to everything happens *sory skipping failed* hehe

Meh baca apa penyebab ianya berlaku, No No No ! Dont say semua ini terjadi 'SemulaJadi' or whatever  because p my p my pon ALLAH SWT yg jadikan keadaan ini... MasyaAllah, hebatnya kuasaNya kan ?

Di dalam surah Al Baqarah ayat 117, Allah berfirman:

Allah Pencipta langit dan bumi, dan bila Dia berkehendak sesuatu, maka Dia hanya mengatakan kepadanya: "Jadilah!" Lalu jadilah ia.

Ayat lainnya surah An Nahl ayat 40

Sesungguhnya perkataan Kami terhadap sesuatu apabila Kami menghendakinya, Kami hanya mengatakan kepadanya: "kun (jadilah)", maka jadilah ia

Surah Yaasiin ayat 82

 Sesungguhnya keadaan kekuasaanNya apabila Ia menghendaki adanya sesuatu, hanyalah Ia berfirman kepada (hakikat) benda itu: " Jadilah engkau! ". Maka ia terus menjadi.

___________________________________________________

Punca jerebu yang melanda ibukota mulai awal hari ini adalah berpunca dari kebakaran tanah gambut dalam skala yang besar di kawasan Rokan Hilir , Sumatera Timur, yang berseberangan dengan pantai Selangor dan Negeri Sembilan.

Imej satelit NOAA ini membuktikan bahawa terdapat titik kebakaran yang sangat banyak di kawasan tersebut yang mana tiupan angin Barat pada ketika ini membantu menjadikan Kuala Lumpur diselimuti jerebu tebal. 

Pada jam 3.15 petang ini, jarak pemandangan di Kuala Lumpur telah jatuh kepada 3 km sahaja dan telah memasuki status tidak sihat, iaitu melebihi 100 berbanding 91 pada jam 11.00 pagi tadi masalah berlaku kerana Sumatera Timur mengalami musim kemarau yang agak teruk pada masa ini.

Seperti biasa, kerajaan diminta mendesak pemerintah Indonesia untuk mengatasi masalah ini dan sekiranya mereka tidak mampu, kiriman pasukan bomba dan penyelamat Malaysia mungkin diperlukan.UNTUK KESELAMATAN KITA BERSAMA

Adalah dinasihatkan kpd semua
Jangan keluar dari rumah
(dok diam2 kt umah)
Jangan keluar dari pejabat
(dok diam2 kt pejabat, tdo kt situ sng sket)
Jangan bersiar diluar
(bersiar2 didlm jgn diluar)

Bahang yang amat sangat
Bahang yang membakar

Banyakan minum air suam
Banyakan minum air panas

p/s: jaga kesihatan na shbtku syg :')

Ulasan

anna alaui berkata…
mohon share yer saudara..
DLa AMaya berkata…
alhamdulillah... bley shbt :')
[ilmu utk semua] <3

Catatan Popular