Zikir


Pengertian zikir adalah mengingat Allah atau menyebut Allah. Jika seandainya kita selalu berzikir, sudah tentu kita selalu menyebut dan mengingati Allah.

Ketahuilah bahawa dalam Al-Quran banyak ayat yang menganjurkan supaya sentiasa berzikir kepada Allah seperti tertera dalam surah Al-Baqarah ayat 152 yang membawa maksud “Maka berzikirlah kamu akan Aku supaya Aku menyebut akan kamu dan syukurilah olehmu akan Aku dan jangan kamu ingkari akan (nikmat Ku)”

Dalam surah Al- Anfaaal ayat 45 turut membawa maksud: “Ucapkanlah olehmu akan Allah dengan sebutan yang banyak supaya kamu beroleh kemenangan” Juga dinyatakan dalam surah Ar-Ra’du ayat 28 yang membawa maksud: “Orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan zikrullah. Ingatlah hanya dengan mengingati Allah, hati menjadi tenteram”

Manakala Rasulullah pula bersabda: “Tidak duduk satu jemaah mengucapkan zikrullah, melainkan (di tempat itu) sudah dikelilingi malaikat yang dipenuhi rahmat dan diturunkan kepada mereka sakinah atau ketenangan hati”.
 
Perlu diketahui pula jika seseorang yang tidak pernah berfikir dan mengingati Allah, maka Allah akan menurunkan syaitan sebagai teman dalam hidupnya. Allah berfirman dalam Al-Quran surah Al-Araf ayat 204 bermaksud: “Barang siapa yang berpaling akan zikir kepada Allah, maka kami turunkan kepadanya syaitan yang terus menerus menjadi kawan seiring baginya”.

Dengan demikian bertapa hikmah daripada zikir itu, disamping mendapat pahala daripada Allah. Bagi yang membaca hatinya akan menjadi tenteram dan penuh sakinah dalam kehidupannya.


DALIL-DALIL TENTANG KEUTAMAAN BERZIKIR
“Dan sesungguhnya mengingat ALLAH itu paling besar.” (Surah al-Ankabut: 45)

“Maka ingatlah kepada-KU, pasti AKU akan ingat kepadamu.” (Surah al-Baqarah: 152)

“Dan ingatlah kepada RABB-mu di dalam hatimu dengan merendahkan diri dan merasa takut, dengan tidak meninggikan suaramu.” (Surah al-A’raf: 205)

“Wahai orang-orang yang beriman ingatlah kepada ALLAH sebanyak-banyaknya dan bertasbihlah kepada-NYA pada pagi dan petang hari.” (Surah al-Ahzab: 41-42)

Rasulullah pernah bersabda : Sesungguhnya sebaik-baik doa adalah “Alhamdulillah” (HR. Tirmiddzi).

Maha Suci Allah Yang Maha Agung dan puji-pujian untukNya, sebanyak bilangan makhlukNya, sebanyak bilangan keridhaan-Nya, sebanyak timbangan ‘Arsy-Nya dan sebanyak bilangan kalimat-Nya.

Dalam hadits yang lain Rasulullah bersabda :

Alhamdulillah memenuhi Mizan, dan Subhanallah serta alhamdulillah keduanya memenuhi apa yang ada diantara langit dan bumi (HR. Muslim).

p/s : basahkan lidahmu dgn berzikir ;)


Ulasan

Catatan Popular