Hukum Tengok Wayang ?

 
Ada rakan saya berkata kepada saya bahawa hukum menonton wayang di pawagam adalah haram kerana banyak kemungkaran di dalamnya. Adakah ini benar? Selain itu , adakah berkaraoke di tempat karaoke juga haram? Harap ustaz dapat membantu dalam hal ini.

Nafiz

**********************************************************
Assalamualaikum Warahmatullah.

Adapun hukum menonton wayang atau menonton televisyen itu pada asalnya adalah harus/dibolehkan. Namun padanya kemungkinan di sana terdapat perkara-perkara yang menyalahi syariat (seperti pergaulan bebas di antara lelaki dan perempuan, filem yang ditayangkan terdapat unsur-unsur seks dan seumpamanya) menyebabkan ia boleh terjatuh pada bahagian haram (li qoiri) kerana ada unsur-unsur lain padanya.

Oleh itu, jikalau menonton wayang tanpa ada perkara-perkara yang menyalahi syariat Islam maka ia adalah diharuskan. Tetapi jika terdapat perkara-perkara yang menyalahi syariat maka ia tidak dibolehkan.

Begitu jugalah dengan karaoke. Adakah lagu yang didendangkan itu menyalahi syarak? Adakah berlaku pergaulan bebas di antara lelaki dan perempuan. Adakah dengan karaoke itu akan menyebabkan seseorang itu meninggalkan solat?

Jika jawapan kepada persoalan-persoalan ini semuanya tidak menyalahi syarak, maka tiada masalah untuk berkaraoke.

Walaubagaimanapun, pilihan paling bijak ialah dengan meninggalkan segala perbuatan yang sia-sia atau tidak mendatangkan manfaat. Banyak lagi perkara yang boleh dilakukan dan dapat pula memdatangkan manfaat kepada diri dan orang lain.

Wallahualam.

- Ustaz Muhammad Rashidi Bin Haji Wahab

p/s: Renung2kanlah... Byk lg perkara lain yg bleh kita beribadah kpdNya... Bukankah setiap perbuatan kita adalah ibadah dan berjihad kpdNya dan meraih keredhaanNya... Jadi kalau tgk wayang cerita yg tdk berfaedah, mempamerkan aurat cinta dunia, cinta bukan mahram yg tiada faedah itu apakah niat kita menontonnya adalah
satu ibadah kpd Allah SWT ?????

Tepuk Dada Tanya Iman
Anda Mampu Mengubahnya !

Ulasan

Catatan Popular