Ibadahku Bukan Kerana Allah tapi Kerana Kekasih Hati?


بسم الله الرحمن الرحيم 

Assalamualaikum


Hai semua, hari nie saya teruskan seri di blog saya untuk kongsikan sedikit pengalaman dari seseorang sahabat. Apakah anda sedar mengenai hal ini? Berikut ini saya akan sampaikan cerita dari sahabat dari facebook. Semoga ini menginspirasi anda. InsyaAllah.

Farhana : Alhamdulillah saya sudah putus sama kekasih saya.

Admin : Alhamdulillah, bukannya kamu pernah kata kekasih kamu itu seorang yang soleh? yela dulu kamu pernah bagitahu dia yang suruh kamu menutup aurat, dia juga yg sering ingatkan solat?

Farhana : Betul tu , tapi setelah saya minta petunjuk sama Allah dan banyak rujukan buku-buku, serta ustaz dan ustazah. Saya jadi takut amalan dan perbaikan saya bukan  kerana  Allah tapi kerana ingin kelihtan baik dimatanya. Saya juga takut dia mengingatkan saya bukan kerana  Allah tapi kerana  ingin terlihat sebagai imam yang sempurna dimata saya. Kerana itulah kami sepakat putus, agar niat kami juga biar lurus. Bukankah jika saya benar-benar ingin berubah kerana Allah, saya perlu mencari pembimbing yang mahram agar tidak ada fitnah didalamnya.


Admin : Alhamdulillah..

Sahabat.. Sesungguhnya, ketika engkau perlahan mulai berbenah diri, perlahan mulai menyedari kekeliruan yang selama ini gemar kita lakoni, setelah membaca tulisan-tulisan kami… Sungguhh.. Bukan kami yang berjasa.. Sungguh bukan kami, tapi Allah telah memilihmu menjadi yang terpilih mendpat petunjukNya, dan semua itu layaknya engkau dapat karena engkau mahu membuka hati. Jika bukan karena dirimu sendri yang bersedia membuka lebar pintu hatimu dan merenungkan setiap nasihat dengan nuranimu.. sungguh, tulisan kami tidak akan pernah bermanfaat melainkan pasti engkau sendri yang dapatkan 


Katakanlah : “Wahai manusia sesungguhnya telah datang kebenaran Al Qur’an dari Tuhanmu. Maka barang siapa yang mendapatkan petunjuk, maka sesungguhnya (Allah) memberi petunjuk untuk dirinya sendiri, dan barang siapa yang tersesat, maka sesungguhnya ia hanya menyesatkan dirinya sendiri, dan Aku bukan penjaga atas dirimu.” (Surah Yunus : 108)

                                             والسلام

#Subhanallah, Alhamdulillah, Laillahaillallah, Allahukbar, Astaghfirullahal`azim 

Ulasan

elin.shazlin berkata…
Astaghfirullahalazim... semoga Allah tetapkan hati kita untuk beribadat dan berubah ke arah lebih baik lillahi ta'ala.. Aminnn.... =) Mohon share =)

Catatan Popular